SUBSCRIBE TO OUR DAILY RSS FEED!
Facebook
Date posted: November 3, 2011

Question Paper of West Bengal Public Service Commission Homoeopathic Medical Officer Services Examination 1991.
Time : 1 hour
Full Marks : 100.
Attempt all the questions
All questions carry equal marks

1.  Mention the drug which is prepared from the normal secretion  of living animals

  • (a)  Adrenalin           (b) Adonis, Vermalix
  • (c) Actea spicata    (d) Agra plus  Nutons

2. Mention the vehicle by which you can prepare LINIMENT ?

  • (a) distilled water (b) Alcohol
  • (c) Olive-oil            (d) Glycerin

3. Smallest possible does only can be made with

  • (a) Globules  (b) Purified water
  • (c) Cones      (d) Tabloid

4. A Medicine prepared from spider poisons

  • (a) Cantherin      (b) Tarantula Hispania
  • (c) Bufo Rana     (d) Murex Purpurea

5. The process of Dynamisation of the liquid drug is known as –

  • (a) Trituration          (b) Hydrolysis
  • (c) Succussion          (d) Exsiecation

6. Artificial chronic diseases are

  • (a)  Most difficult to treat     (b) Not at all curable
  • (a.) Most-difficult  to cure    (d) Easily curable

7. Subjective symptoms a

  • (a) Which are narrated by the  patient
  • (b)  Which are narrated by the relatives
  • (c) Which are narrated by the patient in respect of his feeling
  • (d) Which are observed by the attendants

8.Sycosis is

  • (a) In coordination of growth (b) Ulcerative in nature
  • (c) Degenerative in nature     (d) Malignant in nature

9. In bad type of intermittent fever where stage of apyrexia is very short. Medicine to be applied

  • (a) When chill is continuing  (b) When heat is continuing
  • (c)When heat is continuing (d) When heat begins to abate .

10. The short relief  of symptoms after the application of a deep acting remedy means.

  1. (a) The remedy is to be repeated
  2. (b) The remedy is to be applied in higher potency
  3. (c) There is  a structural change in the patient
  4. (d) The patient is of low susceptibility

11. Tinnitus aurium, while lying down, without any defect in that organ is

  • (a) A common  particular               (b)  A peculiar particular symptom
  • (c) A common general symptom (d) A peculiar  general symptom

12. A patient is being treated for heart disease, after  the medicine given the heart is better but severe rheumatic pain in kee joint appeared, which he had before the heart disease

  • (a) Medicine given to be antidoted   (b) A complementary medicine to be given
  • (c) Same medicine to be repeated   (d) Placebo to be given

13. In a particular category of disease condition “accessory symptoms” arc considered to be very valuable guide

  • (a) diseases of syphilitic miasm  (b) one sided diseases
  • (c) acute diseases                             (d) intermittent diseases

14. In a case of local malady – which of’ the following procedures will be most effective for quick and radical cure ?

  • (a) Internal and external administration of the same medicine which is found most homeopathically selected under the circumstances
  •  (b) Only internal administration of the well selected medicine
  • (c) Only external administration of constitutional Medicine

15. When treating a case of non-febrile intermittent disease Hahnemann has described the procedure of appropriate anti-miasmatic treatment but for extinguishing the intermittent character he has recommended an intercurrent  drug, which one of the following is correct ?

  • (a) Arsenic Album (b) Sulphur
  • (c) China                    (d) Ipceac

16. In the treatment  of psoric cases Hahnemann has recommended sulphur with one of the following as intercurrent remedy

  • (a) Calcaria Carb (b) Sepia (c) Psorinum (3)  Lycopodium

17.If no improvement follows after the administration of strictly Homeopathically selected remedy

  • (a) Change the remedy instantaneously (b) Repeat a fresh & small dose of the same medicine
  • (c)  Change the potency of the remedy  (d) Administer a complementary drug

18. What are the limitation of Homoeopathic drug proving

  • (a) Highly poisonous substances
  • (b) Proving cannot be extended upto the gross pathological changes
  • (c) Non availability of idiosyncratic provers

19. Hahnemann recommended the potency as best to investigate the medicinal power is .

  • (a) Mother’ tincture   (b) 30 th potency
  • (c)  Decimal potency (d) L. M. potency

20. The best time to administer an antipsoric medicine in female  is

  • (a) Immediately before the menses expected       (b) During the menstrual flow
  • (c) After the third day menses had begun               (d)      At mid cycles

21. Key stone of the arch of  the foot is

  • (a) Calcancus (b) Talus       (c) Navicular  (d) Cuboid

22, The Lymphatics from the Glan Penis Drain into

  • (a) upper set of superficial inguinal lymph nodes
  • (b) Lower set of superficial inguinal lymph nodes
  • (c) Deep inguinal lymph nodes
  • (d) Aortic lymph nodes

23. The greater omentum is attached  to

  • (a) Liver and stomach         (b) Stomach and Jejunum
  • (c) Jejunum and colon        (d) Stomach and colon

24. Which branch of ophthalmic artery is an end artery

  • (a) Supraorbital (b) Lacrimal
  • (c) Ethmoidal      (d) Central Artery of retina

25. Leve1 of third cervical vertebra corresponds to :

  • (a) Beginning of trachea (b) Beginning of oesophagus
  • (c) Hyoid Bone                   (d) Thyroid cartilage

26. Haemolysis is due to deficiency of -

  • (a) 2:3 diphosphoric acid (b) Glucose 6 phosphate dehydrogenase
  • (c) Carbonic anhydrase   (d) Glucose 6 phosphate

27. The sense of Smell is carried by :

  • (a)  lst Cranial nerve    (b) 2nd Cranial nerve
  • (c) 4th Cranial nerve   (d) 5th Cranial nerve

28. Cabinski’s sign is +ve in

  • (a) Lower motor neurone paralysis
  • (b) Poriphcral nerve lesion
  • (c) Adult under tension
  • (d) Upper motor neurone paralysis

29. 1st heart sound is caused by

  • (a) Closure of A-v valves     (b)      closure of semilunar valves
  • (c) Opening A-v valves        (d)      contraction of artia

30. In haemophilia

  • (a) Coagulation time is prolonged (b) Bleeding time is prolonged
  • (c) Coagulation time is normal      (d)   Haemorrhagic spots are commonly seen over the skin & Mucous membrane

31, Which of the following medicines is applicable in case of eruptions severely itching but ameliorated by warm application ?

  • (a) Sulphur         (b) Mezerium
  • (c) Croton Trig (d) Rumex

32. Child cries whole night but remains quite  day time. Which of the following medicine should be applicable ?

  • (a) Lycopodium (b) Chamomilla (c) Belladona (d)  Jalapa

33.In early months of pregnancy the lady can lie comfortably only on abdomen. Which of the folowing medicines may be applicable ?

  • (a)Medorrhinum       (b)  CIna       (c) Stannum   (d)  Podophyllum

34. A patient feels too hot – cannot tolerate least exposure to sunray, dislikes covering even in winter, very eager to have cold bath. Which of the following medicine is strongly  indicated ?

  • (a) Nat.Mur    (b) Carb.Veg
  • (c) Acid Flour (d) Carbo Animalis

35. Menorrhoegia with scanty, black, acrid and indelible blood discharge, which of the following is indicated in such patient?

  • (a) Medorrhinum (c)Ustilago
  • (b) Secale cor        (d)Kreosote

36. Violently irritable, prays with fold hands, incessant talking, irrelevant laughing, rapid change from joy to sadness, lewd nature which of the following is indicated ?

  • (a) Stramonium   (b) Hyoscymaus
  • (c) Platinum        (d) Lachesis

37. Baseless fear of impending poverty, talks of his daily business in delirium, likes to lie listlessly: which one may be helpful to the patient ?

  • (a) Gelsemium         (b) Acid phos
  • (c) Arnica                 (d) Bryonia

38. Which of the following modicne has prominent properties of antisyphiltic Miasm ?

  • (a) Pulsatilla   (b) Selenium
  • (c) Secale cor (d) Phytolacca

39. Which of the following medicines is more suitably applicable for crops of tiny boils mostly appearing on face behind ears etc, in summer seasons ?

  • (a) Hepar sulphur     (b) Merc Sol
  • (c) Calc. Sulph         (d) Arnica Montana

40. Tickling constant cough aggravated by talking   - entry of air through mouth and nose. So the patient avoids talking and tries to cover mouth  and nose often with a piece of cloth. Which of the following medicine is indicated ?

  • (a) Ipecac      (b) Squilla
  • (c) Spongia    (d) Rumex

41. Eczema mainly in genital area spreading to perianal region severely itching and followed by severe soreness so that the patient cannot touch the area in spite of the  scratch, which one of the following medicines is indicated ?

  • (a) Sulphur       (b) Mercrius
  • (c) Crotn Trig (d) Graphitcs

42. Which one is indicated for vertigo after coition

  • (a) Acid Phos     (b) Conium
  • (c) Sulphur        (d) Gelsemium

43, Which one is indicated for VERTIGO AFTER FRIGHT

  • (a) Gelsemium         (b) Conium
  • (c) Silicea                (d) Acon –Nap

44. Drawing pain through the chest, from breasts to scapula of same side every  time the child nurses. Nipple very sore

  • (a) Croton Trig         (b) Graphites
  • (c) Phytolacca          (d) Silicia

45. Bad effects from loss of sleep, mental excitement and night watching, feel weak if they lose but one hour’s sleep, convulsions after loss of sleep, of anger and grief.

  • (a) Cocculus             (b)Nitric Acid
  • (c) Nux Vomica        (d) Zinc Sulph

46. Sweat in axilla, smells like onions

  • (a) Bovista      (b) Thuja
  • (c) Sulphur      (d) Sepia

47. Vicarious menstruation

  • (a) Pulsatilla   (b) Arnica
  • (e) Brvonia    (d) Causticum

48. Urticaria aggravated in warmth but better in cold

  • (a) Dulcamara          (b)Thuja
  • (c) Rhus Tox            (d) Sulphur

49. Headache  Preceded by blindness ameliorated by process urination

  • (a) Natrum Mur        (b)Belladonna
  • (e) Gelsemium         (d) Thuja

50. Fluoric Acid is complimentary  of

  • (a) Pulsatilla          (b) Silccea
  • (c) Hep. Sulph       (d) Merc Sol.

Answer Key

1.A 11.B 21.B 31.C 41.C
2.D 12.D 22.C 32.D 42.A
3.A 13.B 23. 33.D 43.D
4.B 14.A 24.D 34.C 44.A
5.C 15.C 25.A 35.C 45.A
6.D 16.D 26.B 36.A 46.A
7.C 17.C 27.A 37.D 47.C
8.A 18.B 28.D 38.D 48.A
9.D 19.B 29.A 39.D 49.C
10.C 20.C 30.B 40.D 50.B

 All rights reserved @ similima

Comments

One Response so far.

  1. Dr. Dev says:

    ans key having lot of mistake

1. Comments will be moderated. Please use a genuine email ID and provide your name, to   avoid rejection.
2. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant cannot be published.
3. Please write complete sentences. Do not type comments in all capital letters, or in all   lower case letters, or using abbreviated text. (example: u cannot substitute for you, d is not   'the', n is not 'and')


*

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.