SUBSCRIBE TO OUR DAILY RSS FEED!
Facebook
Date posted: February 26, 2013
Question Papers

Complied by Dr Shafna Maryam  

1. Commonest type of non-hodgkin’s lymphoma is

a) B cell
b) T cell
c) Null Cell
d) Histiocytic

Ans: a

2. Earliest symptom of Ca Larynx
a) Hoarseness of voice
b) Stridor
c) Cough
d) Hemoptysis

Ans:a

3. Aversion even to smell of egg
a) Colchicum
b) Ars
c) sepia
d)

Ans:a

4. Effective medicine in gallstone colic
a) Chionanthus vir.
b) Cubeba
c)
d)  none of these

Ans: a

5. 2nd observation of Kent is
a) Prolonged aggravation with final decline
b) Prolonged aggravation, final & slow improvement
c)
d)

Ans:b

6. World AIDS day
a) Dec 7
b) July 7
c) Dec 01
d)

Ans:c

7. ABO Blood group system was introduced by
a) Karl Landsteiner
b)  leannec
c)
d)

8. Rheumatic heart disease is associated with
a) Mitral stenosis
b) Mitral insufficiency
c) Mitral and aortic stenosis
d) Mitral stenosis and insufficiency

Ans:d

9. Acute severe asthma is new term for
a) Status asthmatics
b)  acute Asthma
c)
d)

Ans: a

10. Alpha protein is lowered in maternal blood in……….
a) Multiple pregnancy
b) Down’s syndrome
c) Neural tube defects
d) Renal agenesis

Ans:b

11. Mask like facies seen in……..
a)  Stroke
b)  Parkinsonism
c)
d)

Ans:b
12. Longest part of fallopian tube
a)  Ampullary
b)  Infundibular
c)  Interstitial
d)  Isthmus

Ans:a

13. Inimical to causticum
a)  Ars
b)  Phos
c)
d)

Ans:b

14. Tomb stone appearance seen in……………
a)  Eczema
b)  Lichen Plannus
c)  Pemphigus
d)  All

Ans:c

15. Venous emboli most commonly get lodged in
a) Heart
b) Lungs
c) Kidney
d) Brain

Ans:b

16. Hepatic amebic abscess usually get ruptured to
a) Pericardium
b) Peritoneum
c) Intestine
d) Right lung

Ans :d
17. Prophylactic medicine for african fever & malaria
a)  Terebinth
b)  China
c)
d)
Ans: a

18. Edward syndrome is…………..
a)  Trisomy 13
b)  Trisomy 18
c)  Trisomy 21
d)  None

Ans:b

19. Chromosome pattern in complete hydatidiform mole
a) 46XX
b) 45XO
c) 69XXX
d) 69XXY
Ans:a

20. Commonest cause of first trimester abortion is
a) Chromosomal abnormalities
b) Cervical incompetence
c) Placental insufficiency
d) Rh incompatibility

Ans: a

21. Commonest creatine kinase in acute M.I
a) CK-MM
b) CKBB
c) CKMB
d) All

Ans:c

22. In fatty liver due to alcoholism
a) Reduced utilisation of tryglycerides
b) Increased fatty acid production
c)
d)

23. Cold sweat around nose is a symptom of……….
a) Veratrum alb
b) China
c) Thuja
d)

Ans: b

24. Call-Exner bodies are seen in
a) Arrhenoblastoma
b) Granulosa cell tumor
c) Brenner tumor
d)

Ans: b

25. Sclera becomes yellow when serum bilirubin level exceeds…………..
a)  1mg %
b)  3mg%
c)  5mg%
d)  7mg%
Ans:b

26. Residual Chlorine in drinking water..
a)  0.2ppm
b)  0.5ppm
c)  0.8ppm
d)  1.5ppm

Ans:b
27. Which of the following is used to disinfect clinical thermometre
a) Dettol
b) Savlon
c) Iodine
d)

Ans:b

28. Broad urinary castes are seen in………..
a) Acute glonarulonephritis
b) Chronic glomarulo nephritis
c) Acute renal failure
d) Nephritic syndrome

Ans:

29. Biologically complete protein means protein containing
a)  16% Nitrogen
b)  Protein containing all essential amino acids
c)  protein containing   amino acids in right proportion
d)

Ans:c

30. Chemical causing lathyrism
a) Beta-oxdyl amino alanine
b) Alpha-oxidyl amino arginine
c) Beta-oxidyl amino arginine
d)

Ans:a

31. Diagnostic feature of scabies
a)  Itching
b)  Pruritus
c)  Burrows
d) None

Ans:c

32. Commonest childhood skin infection
a) Molluscum contagiosum
b) Impetigo contagiosa
c) Scabies
d) Warts

Ans:b

33. Commonest cause of secondary amenorrhoea
a)  PCOD
b)  Pregnancy
c)
d)

Ans:b

34. Immunoglobulin present in human milk
a)  IgG
b)  IgE
c)  Igm
d)  IgA

Ans:d

35. Cholesterol most associated with atherosclerosis…………..
a) LDL
b) VLDL
c) HDL
d) Triglycerides

Ans: a

36. Testosterone is produced in ………………..cells of testes
a) Leydig cells
b) Tunica albuginea
c) Stertoli cells
d) Rete cells

Ans:a

37. Trio of menier’s disease
a) Deafness, trembling, nausea
b) Deafness, vertigo and tinnitus
c)
d)

Ans:b

38. Roth’s spots are seen in
a) Abdomen
b) Palms
c) Retina
d)
Ans: c

39. Nerve commonly involved in leprosy
a) Radial.N
b) Median.N
c) Ulnar N
d) Femoral.N
Ans:c

40. Incubation period of mumps
a) 14 days
b) 10 days
c) 18 days
d)

Ans:c

41. Hemoplysis with bright red blood in morning and dark blood in evening
a) Puls
b) Acalypha indica
c)
d)

Ans: b

42. Which of the following medicine is useful in wrist rheumatism
a) Acon
b) Actea spicata
c)
d)

Ans: b

43. Everything appears violent for medicine
a)  Carb-sulph
b)  Cina
c)
d)

Ans:b

44. Wernicke’s encephalopathy is due to deficiency of which vitamin?
a) Thiamine
b) Rihoflavin
c)
d)
Ans:a

45. Which of the following is deficient in vitamin.c?
a) Green leafy vegetables
b) Fish
c) Meat
d) Cereals

Ans:d

46. Annoying itching inside nostrils & roof of mouth
a) Allium cepa
b) Nux
c) Ars iod
d) Arundo

Ans: d

47. Inimical to sepia
a) Lyco
b) Ign
c) Natmur
d) Lach

Ans: d

48. Commonest cancer in Indian women
a) Ovarian ca
b) Ca cervix
c) Endometrial ca
d)

Ans:b

49. No of medicines proven by Dr. Kent
a) 16
b) 31
c) 36
d) 28

Ans:d

50. All the medicines have pain head over right side except..
a) Bell
b) Prunus
c)
d) Spigelia
Ans:d

51. What is wrong about Naso pharyngeal cancer
a) It is common in south east asia
b) Incidence is exclusively in males
c) Related to E B Virus
d) Prognosis is fatal

Ans: b

52. Incubation period of anthrax
a) 2weeks
b) 10-14days
c) 2-5 days
d) 2-4weeks

Ans:c

53. Most heat sensitive vaccine is
a) Hepatitis
b) Polio
c) BCG
d) None

Ans: b

54. Boenning hausen was born in the year
a) 1755
b) 1775
c) 1785
d) 1795

Ans: c

55. Commonest child hood cancer
a) Lukemia
b) Wilm’s tumour
c)  neuroblastoma
d)

Ans: a

56. Which of the following is a dependent edema
a) Pulmonary edema
b) Cardiac edema
c)
d)

Ans:b

57. ‘Onion peel appearance’ seen in xray of
a) Chondrosarcoma
b) Ewing’s sarcoma
c) Osteosarcoma
d)
Ans:b

58. A  c shaped widened duodenum in Xray is indicative of
a) Pyloric stenosis
b) Ca head of pancreas
c)
d)

Ans:b
59. ‘String sign of kantor’ seen in
a) Pyloric stenosis
b) Crohn’s disease
c) TB ileocecal region
d) All
Ans: b

60. ‘Double bubble’ appearance in Xray in infants present when
a)  Volvulus
b)  Intussusception
c)  Pyloric stenosis
d) duodenal atressia

Ans: d

61. Type of degeneration a fibroid may undergo during pregnancy
a) Cystic
b) Hyaline
c) Red
d) Fatty

Ans:c

62. Herald patch is seen in
a) Psoriasis
b) Lichen plannus
c) Ptyriaisis rosea
d) Ptyriasis versicolor

Ans:c

63. Koebner’s phenomenon present in
a) Lichen Planus
b) Vitiligo
c) Psoriasis
d) All

Ans: d

64. Medicine which ameliorated by going to sea shore
a) Med
b) Nat mur
c) Platina
d) Bromium

Ans: a

65. Commonest type of ovarian cancer
a) Serous cystadenoma
b) Mucinous cystadenoma
c) Teratoma
d)

Ans: a

66. Pregnant uterus become palpable per abdomen by-week
a) 12 weeks
b) 8 weeks
c) 16 weeks
d) 14 weeks

Ans: a

67. Trans section of axon cause
a)
b) Enlargement of schwann cells
c) Wallarian degeneration
d) Axonal degeneration

Ans:c

68. Child recognises & smiles at
a)  2 months
b)  4 months
c)
d)

Ans:a

69. Lack of concentration while calculating
a) Sulph
b) Nux vom
c) Phos
d) Lyco.

Ans: b

70. Hcg hormone present at peak value at………. days of gestation
a) 60-70
b) 70-90
c) 110-130
d) 100- 110

Ans: a

71. Post coital bleeding is a symptom of
a) Belladonna
b) Argentum nit
c) Puls
d) Calc

Ans:b

72. Which medicine is inimical to zinc
a)   Chamomilla
b)   Nux vom
c)   Both
d)  None

Ans: c

73. Inimical to staphysagria
a) Sep
b) Ranunculus bulbosus
c) Zinc
d)

Ans:b

74. Medicine which remove bad effects of tobacco & alcoholism
a) Veratrum
b) Nux vom
c) Sulphuric acid
d)

Ans:a

75. Which is of highest calorific value?
a) Egg
b) Meat
c) Fish
d) Sweet potatoe

Ans:b

76. Medicine for ulcerated throat & left sided tonsillitis
a) Merc-bin iod
b) Merc.protoiod
c) Merc.dulcis
d) Merc.sulph.

Ans:a

77. Most contagious miasm according to Hahnemann
a) Psora
b) Sycosis
c) Syphilis
d) Tubercular

Ans:a

78. Epidermal cell matures  at
a) 1 week
b) 2 weeks
c) 3 weeks
d) 4 weeks

Ans: d

79.caput succedaeneum is characterised by
a) appears in 12- 24 hours
b) extends across suture lines
c) pits on pressure
d)

Ans: b

80.Trans abdominal  USG for chorionic villous sampling done at

a.9-11 weeks

b.11-14 weeks

Ans: a

Total Questions : 80

Candidates are requested to complete this question paper by posting remaining questions and choices here .

Answer Key Prepared by PG Scholars GHMC Calicut

Comments

9 Responses so far.

  1. Dr. ROSE DEEPTHY G says:

    9th question option c is Acute asthma,11th question option c is Mitral stenosis,12th question option D is Isthmus,74th question option Dis Tabaccum,68th uestion option c is 3 months, 61th question option D is Fatty, 65th question option D is Brenner tumor,48th question option D is Ca Breast, 41st question option C is Phosphorus, 43rd question is everything appears VIOLET not violent,35th question option D is Triglycerides, 33rd question option C is Lactation,28th question option Dis Chronic failure,23rd question option D is Calc carb, 20th question option D is SYPHILIS, 27th question option D is Distilled water.

  2. Dr. ROSE DEEPTHY G says:

    81. Sarath pointed to a lady & said she is the daughter of my mother’s husband’s mother. Then who is that lady to sarath? A.SISTER B.DAUGHTER C.AUNT D….
    82. An advertisement for coaching class..All intelligent students with our coaching class can increase their performance..Which of the following statements is correct?..A. Brilliant students only can join
    B.All students can increase their performance
    Option a.A is correct b.B is correct
    83. All Questions are Issues…Some questions are Answers…Then which of the following is correct? a. Some answers are Issues.b.All Answers are Questions….

  3. Dr. ROSE DEEPTHY G says:

    29th question option d]Protein containing A.A in correct proportion,
    20th question option d]Rh Incompatibility,
    51st question option b] Exclusively occurs in Males,
    68th question option c]3 months d]6 months,
    21st question is Most specific Indicator of Creatine Kinase in M.I.

  4. Dr. ROSE DEEPTHY G says:

    Answer key to 28th question is option b chronic glomerulonephritis [Reference IHMA 3RD EDITION STUDY MATERIAL FOR COMPETITIVE EXAMINATIONS PAGE NO.518]

  5. dr.soumya says:

    qstn no 58 other options are acute pancreatitis& chronic pancreatitis.both show enlarged ‘c’shaped duodenum due to enlargement of head of pancreas.(refer page no.961,971A CONCISE TEXT BOOK OF SURGERY-S.DAS-4TH EDN)

  6. Dr kamal nayak says:

    Question no.7- ABO blood group discovered by
    By ans. (a. Karl Landsteiner

  7. adti says:

    after examination there is any interview may be done for nrhm or direct they gave post

  8. abishek shukla says:

    nrhmkerlahomeopathyexam2013questionpaper

1. Comments will be moderated. Please use a genuine email ID and provide your name, to   avoid rejection.
2. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant cannot be published.
3. Please write complete sentences. Do not type comments in all capital letters, or in all   lower case letters, or using abbreviated text. (example: u cannot substitute for you, d is not   'the', n is not 'and')


*

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.